De Mechanische Diagnose en Therapie volgens Mc Kenzie voor a-specifieke rugklachten is in de jaren vijftig ontwikkeld door Robin McKenzie, een inmiddels wereldbekende fysiotherapeut uit Nieuw Zeeland. Het blijkt dat voor 80% van de a-specifieke rug- en nekklachten geen duidelijk oorzaak aan te geven is. Dit feit leidt vandaag de dag tot verwarring in de wetenschappelijke en medische wereld.

Mechanische factoren van invloed op klachten

Het zijn deze a-specifieke rug-en nekklachten waar het McKenzie Concept zich mee bezig houdt. Zowel voor de diagnose als de therapie gebruikt het McKenzie Concept echter geen pathologisch-anatomisch model, maar een ander classificatie model. Dit model is gebaseerd op de symptomen van de patiënt. Door te bepalen welke mechanische factoren van invloed zijn op het klachtenpatroon van de patiënt, wordt vervolgens vastgesteld welke oefeningen en adviezen voor de patiënt geschikt zijn. De therapie bestaat uit actieve oefeningen die de structuur en stofwisseling van de weke delen, inclusief die van de tussenwervelschijf verbeteren. Deze oefeningen zijn gemakkelijk in het dagelijks leven in te passen.

Zelfwerkzaamheid

Het doel van deze benaderingswijze is de patiënt onafhankelijk van manuele- en fysiotherapie te laten functioneren. Bij het McKenzie Concept staat de zelfwerkzaamheid van de patiënt centraal. Zo nodig zet de therapeut zijn manuele technieken in om uw klachten te verminderen.

U kunt voor deze specialisatie terecht bij:

  • Eric-Jan van Daatselaar

Tegel mckenzietherapie