Onze handen zijn een belangrijk deel van ons bestaan. Onze handen zijn instrumenten die ons in contact brengen met onze omgeving en met onze medemens. Als de hand goed functioneert dan kunnen we met precisie de meest verfijnde taken uitvoeren, met passie een muziekinstrument bespelen of een kunstwerk maken, heel voorzichtig en met liefde een baby vast houden en troosten, maar tegelijk kunnen diezelfde handen ook zwaar werk uitvoeren met immense kracht. Het goed functioneren van onze handen met zowel kracht, precisie als gevoel, kan ernstig verstoord raken bij chronische aandoeningen en traumatische letsels van de hand. Handtherapie is daarom belangrijk.

Noodzaak voor handtherapie

De diagnostiek van een pijnlijke pols is vanwege de ingewikkelde anatomie en kinesiologie echt specialistenwerk. Voor een goede (para)medische behandeling is reeds lang geleden de noodzaak ontstaan voor gespecialiseerde kennis om de vele problemen van de hand adequaat te kunnen behandelen. Handtherapie is een combinatie van de kennis en klinische ervaring van twee beroepsgroepen; ergo- en fysiotherapie. Wereldwijd wordt deze specialisatie als zodanig erkend en in veel landen kan een certificaat worden behaald om te registreren als gecertificeerd handtherapeut, zo ook in Nederland (CHT-NL).

Klachten

De handtherapeut behandelt patiënten met chronische klachten van de hand, handklachten als gevolg van trauma, of na een operatie aan de hand, waarbij het doel niet alleen is om de hand optimaal te laten herstellen maar ook te zorgen dat de patiënt weer zo goed als mogelijk kan functioneren in het dagelijks leven, op de werkplek, maar ook bij sporten en hobby’s.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • nabehandeling van fracturen van de vingers en hand (operatief en niet-operatief)
  • peesrupturen, peesontstekingen en dislocaties van de hand en vingergewrichten (malletvinger, skiduim, centraal slip letsel, boutonniere, swanneck finger, volair plaatletsel, collateraal bandletsel)
  • overbelastingsklachten van pezen of gewrichten in de hand (trigger finger, de Quervain, roeierspols, golferspols)
  • gewrichtsklachten in de hand (slijtage, reumatoide artritis)
  • problemen met zenuwcompressie in de hand en onderarm (carpaal tunnen syndroom, cubitale tunnel syndroom, problemen in de tunnel van Guyon (fietserspols)
  • (onbegrepen) polsklachten

Behandeling

De handtherapeut heeft dankzij uitgebreide nascholing en klinische ervaring een bijzondere kennis van de anatomie, bewegingsleer en pathologie van de hand. Daarnaast is het essentieel dat de hand therapeut getraind is in de vele specifieke therapeutische vaardigheden die nodig zijn om de patiënt met handproblemen zowel in zijn thuissituatie als op het werk optimaal te laten functioneren. Naast oefentherapie, spierversterking, wond- en littekenverzorging, pijnvermindering en oedeemtherapie is het maken van spalken en het geven van preventieve zorg en het geven van gewrichtsbeschermende adviezen, bijvoorbeeld bij chronische aandoeningen zoals artritis, ook onderdeel van de behandeling door een handtherapeut. De begeleiding en behandeling van klachten van de hand, de preventieve zorg en/of werk gerelateerde behandelingen worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met verwijzende artsen.

U kunt voor handtherapie terecht bij handtherapeut:

  • Anissa Schoonbrood

Tegel Handtherapie