Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut. Door middel van een speciale techniek worden spieren met een droge acupunctuurnaald aangeprikt (er wordt dus geen vloeistof in de spier ingespoten), waardoor de spieren snel en langdurig ontspannen. Dit heeft directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en gewrichten tot gevolg.

Onderzoek en behandeling

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren die mogelijk uw pijn veroorzaken, nader onderzocht. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar triggerpoints. Triggerpoints zijn kleine knopen in de spieren waarin afvalstoffen achterblijven waardoor deze spieren worden ontregeld en waardoor pijn in de spier maar ook in nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen ontstaat. Het doel van de behandeling is het uitschakelen van die triggerpoints.

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even lokaal aan. Dat geeft een soort ‘kramp’gevoel. Daarna ontspant de spier zich weer en kunt u zich gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid en/of stijfaan, maar dat is meestal van kore duur.

Vergoeding

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.

Voor meer informatie over Dry needling kunt u kijken op http://www.dryneedling.nl/.

U kunt voor deze specialisatie terecht bij:

  • Dario van Klaveren
  • Eric-Jan van Daatselaar
  • Elout Kielman
  • Angela van Smoorenburg

Meer informatie vindt u in de folder:

Folder Dry Needling