Voorkeurshouding bij baby’s: gevolgen en tips

Het risico op wiegendood is gelukkig afgenomen nadat ouders een aantal jaar geleden het advies kregen hun kindje op de rug te laten slapen. Wel zien we bij onze afdeling kinderfysiotherapie sindsdien een toename van baby’s met een voorkeurshouding en / of een afplatting van de schedel. Zo’n afplatting is niet gevaarlijk, maar het kan wel minder mooi zijn. Noor Sanders, een van onze kinderfysiotherapeuten, behandelt veel baby’s. Zij geeft tips en uitleg om een voorkeurshouding en eventuele afplatting te voorkomen. 

Wat is een voorkeurshouding?

Er is sprake van een voorkeurshouding wanneer een baby meer dan 75% van de tijd zijn hoofdje in dezelfde positie houdt. Tijdens de zwangerschap heeft ruim 8 van de 10 baby’s al een favoriete kant heeft om het hoofdje op te draaien. Dat komt simpelweg omdat de baby in de baarmoeder weinig ruimte heeft om te bewegen. Na de geboorte, wanneer baby’s zich motorisch gaan ontwikkelen, is dit verminderd naar ongeveer 1 op de 6 baby’s.

Afplatting van de schedel

Omdat de schedel van jonge baby’s nog dun en zacht is, kan de schedel makkelijk afplatten aan de kant van de voorkeurshouding. Wanneer de baby een voorkeur heeft voor het midden zal de achterkant van het hoofdje iets platter kunnen worden. Een afplatting aan de zijkant kan zelfs leiden tot een verschuiving van de oortjes, waarbij één van de oortjes iets naar voren komt te staan. Ook kan de afvlakking een beetje zichtbaar worden in het gezicht.

Een goede motorische ontwikkeling van je baby is essentieel; wat kun je zelf doen?

Wanneer de symptomen van een voorkeurshouding vroegtijdig worden opgemerkt en behandeld kan een schedelafplatting worden voorkomen of een al aanwezige afplatting worden hersteld. Een vlotte motorische ontwikkeling in de eerste levensmaanden is hierbij van groot belang. Gelukkig kun je hier als ouders veel zelf aan doen.

  • Leg je kindje wanneer hij wakker is- onder toezicht – minimaal 3x per dag op zijn buikje. Hierdoor wordt het draaien van het hoofdje naar beide kanten gestimuleerd, worden de nekspiertjes goed getraind en vermindert het risico op afplatting. Hier kun je de eerste weken al mee te beginnen met  1-5 minuten per keer. Breid dit dan geleidelijk uit tot 3 tot 5 keer per dag, 20-30 minuten per keer.
  • Leg je baby wisselend op de linker- of rechterarm tijdens het voeden. Ook kun je je baby op je bovenbenen leggen terwijl je jouw voeten laat steunen op bijvoorbeeld een poef of salontafel.
  • Draai tijdens de slaap het hoofdje wisselend naar links en naar rechts. Wanneer je kindje een voorkeurshouding naar links of naar rechts heeft, draai het hoofdje dan naar de niet-voorkeurszijde.

Behandeling door een kinderfysiotherapeut

Zijn de tips niet afdoende of maak je je zorgen, dan kun je bij een van onze kinderfysiotherapeuten terecht voor:

  • vrijblijvende vragen
  • screening
  • een schema dat op maat is gemaakt voor jouw baby
  • kinderfysiotherapeutische oefentherapie
  • een PCM-meting

PCM-meting

Om de scheefheid van de schedel te bepalen en om te zien of de oefeningen resultaat hebben, kun je een PCM-meting door een kinderfysiotherapeut laten doen. Hierbij wordt er een bandje van thermoplast wordt in heet water gelegd waardoor deze vervormbaar wordt. Nadat deze iets is afgekoeld wordt het bandje om het hoofdje van de baby geplaatst. Als het bandje na enkele minuten weer hard is geworden, heeft de kinderfysiotherapeut een mal van de schedel. Aan de hand van een berekening kan bekeken worden hoe vervormd de schedel is en de therapie daarop worden aangepast.

Fysiofit hoopt dat deze tips nuttig zijn. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met Fysiofit Den Haag (070 3540693 of info@fysiofit.com) en vraag naar Noor Sanders of Marissa Lake-Hunsel.

Noor Sanders, kinderfysiotherapeute