Fysiofit Den Haag biedt ook psychosomatische fysiotherapie

Bij Fysiofit wordt niet alleen naar de fysieke klacht gekeken, maar kijken de therapeuten mede naar de wisselwerking tussen lichaam, geest en gedrag. Mochten er aanwijzingen zijn voor dieperliggende psychische oorzaken van fysieke klachten, kunt u bij ons terecht voor psychosomatische fysiotherapie.

Snijvlak beweging, fysieke klacht en psyche

In deze tijd neemt het aantal psychische klachten – vooral ook onder jongeren – schrikbarend toe. Een drukke baan, kinderen hebben, vrijwilliger of mantelzorger zijn en een bevredigend sociaal leven willen. Vaak wordt te weinig of verkeerd bewogen en slapen we te weinig. Mensen realiseren zich vaak niet dat ze over hun grenzen heengaan en als gevolg daarvan ook fysieke klachten kunnen ontwikkelen.

De psychosomatisch fysiotherapeut beweegt zich op het snijvlak van beweging, fysieke klacht en psyche. Onze psychosomatiesche therapeut Eline van Rijn: “Als een patient bij mij komt, ga ik samen met hem/haar op zoek naar de onderliggende oorzaak van de blessure of klacht. Het bewustwordingsproces van de oorzaak bij de patient in combinatie met gerichte training en fysiotherapie is de meerwaarde van de psychosomatische fysiotherapie. Dit zorgt er niet alleen voor dat vaak lang bestaande fysieke klachten verdwijnen, maar ook dat mensen zich bewust worden van hun grenzen en dat verdere klachten worden voorkomen”.

Te behandelen klachten

Als u last heeft van onderstaande klachten, dan kan een psychosomatisch fysiotherapeut u helpen.

 • Spanningsklachten
 • Hoofdpijnklachten
 • Spierklachten
 • Vermoeidheidsklachten
 • Buikpijn zonder aanwijsbare oorzaak
 • Chronische en/of steeds terugkerende klachten
 • Zich herhalende blessures
 • Rugpijn zonder aanwijsbare oorzaak
 • Fysieke klachten met aanwijsbare oorzaak die echter niet herstellen binnen een reëel tijdsbestek.

Eline van Rijn, onze psychosomatische fysiotherapeute helpt u graag verder.

Voorkeurshouding bij baby’s: gevolgen en tips

Het risico op wiegendood is gelukkig afgenomen nadat ouders een aantal jaar geleden het advies kregen hun kindje op de rug te laten slapen. Wel zien we bij onze afdeling kinderfysiotherapie sindsdien een toename van baby’s met een voorkeurshouding en / of een afplatting van de schedel. Zo’n afplatting is niet gevaarlijk, maar het kan wel minder mooi zijn. Noor Sanders, een van onze kinderfysiotherapeuten, behandelt veel baby’s. Zij geeft tips en uitleg om een voorkeurshouding en eventuele afplatting te voorkomen.

Wat is een voorkeurshouding?

Er is sprake van een voorkeurshouding wanneer een baby meer dan 75% van de tijd zijn hoofdje in dezelfde positie houdt. Tijdens de zwangerschap heeft ruim 8 van de 10 baby’s al een favoriete kant heeft om het hoofdje op te draaien. Dat komt simpelweg omdat de baby in de baarmoeder weinig ruimte heeft om te bewegen. Na de geboorte, wanneer baby’s zich motorisch gaan ontwikkelen, is dit verminderd naar ongeveer 1 op de 6 baby’s.

Afplatting van de schedel

Omdat de schedel van jonge baby’s nog dun en zacht is, kan de schedel makkelijk afplatten aan de kant van de voorkeurshouding. Wanneer de baby een voorkeur heeft voor het midden zal de achterkant van het hoofdje iets platter kunnen worden. Een afplatting aan de zijkant kan zelfs leiden tot een verschuiving van de oortjes, waarbij één van de oortjes iets naar voren komt te staan. Ook kan de afvlakking een beetje zichtbaar worden in het gezicht.

Een goede motorische ontwikkeling van je baby is essentieel; wat kun je zelf doen?

Wanneer de symptomen van een voorkeurshouding vroegtijdig worden opgemerkt en behandeld kan een schedelafplatting worden voorkomen of een al aanwezige afplatting worden hersteld. Een vlotte motorische ontwikkeling in de eerste levensmaanden is hierbij van groot belang. Gelukkig kun je hier als ouders veel zelf aan doen.

 • Leg je kindje wanneer hij wakker is- onder toezicht – minimaal 3x per dag op zijn buikje. Hierdoor wordt het draaien van het hoofdje naar beide kanten gestimuleerd, worden de nekspiertjes goed getraind en vermindert het risico op afplatting. Hier kun je de eerste weken al mee te beginnen met  1-5 minuten per keer. Breid dit dan geleidelijk uit tot 3 tot 5 keer per dag, 20-30 minuten per keer.
 • Leg je baby wisselend op de linker- of rechterarm tijdens het voeden. Ook kun je je baby op je bovenbenen leggen terwijl je jouw voeten laat steunen op bijvoorbeeld een poef of salontafel.
 • Draai tijdens de slaap het hoofdje wisselend naar links en naar rechts. Wanneer je kindje een voorkeurshouding naar links of naar rechts heeft, draai het hoofdje dan naar de niet-voorkeurszijde.

Behandeling door een kinderfysiotherapeut

Zijn de tips niet afdoende of maak je je zorgen, dan kun je bij een van onze kinderfysiotherapeuten terecht voor:

 • vrijblijvende vragen
 • screening
 • een schema dat op maat is gemaakt voor jouw baby
 • kinderfysiotherapeutische oefentherapie
 • een PCM-meting

PCM-meting

Om de scheefheid van de schedel te bepalen en om te zien of de oefeningen resultaat hebben, kun je een PCM-meting door een kinderfysiotherapeut laten doen. Hierbij wordt er een bandje van thermoplast wordt in heet water gelegd waardoor deze vervormbaar wordt. Nadat deze iets is afgekoeld wordt het bandje om het hoofdje van de baby geplaatst. Als het bandje na enkele minuten weer hard is geworden, heeft de kinderfysiotherapeut een mal van de schedel. Aan de hand van een berekening kan bekeken worden hoe vervormd de schedel is en de therapie daarop worden aangepast.

Fysiofit hoopt dat deze tips nuttig zijn. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met Fysiofit Den Haag (070 3540693 of info@fysiofit.com) en vraag naar Noor Sanders of Marissa Lake-Hunsel.

Noor Sanders, kinderfysiotherapeute

Kinderfysiotherapie Aruba deel 2: Felix en ‘prinses’ Andrea

In een eerder bericht hebben wij u geinformeerd waarom kinderfysiotherapeute Marissa Lake-Hunsel tijdelijk naar Aruba is vertrokken en het belang van Micky’s Foundation Aruba. Gelukkig hebben wij bij Fysiofit Den Haag nog Noor Sanders, die aan Haagse kinderen kinderfysiotherapie geeft.

Hieronder vertelt Marissa over Felix en zijn zus ‘prinses’ Andrea. Kinderen die vanwege complexe aandoeningen voor hun verzorging volledig afhankelijk zijn van hun ouders.

“Felix is een lieve jongen die niet kan praten of lopen omdat hij spastisch is. Hij kan wel heel goed muziek maken door met zijn vingers op knoppen te drukken. Soms kijkt hij je aan en krijg je een hele brede lach… Daar doe je het voor! Felix vindt het heerlijk om te zwemmen. Daarom ga ik 1x per week met hem het water in. Je hoort hem dan op zijn manier juichen. Wanneer hij het helemaal naar zin zin heeft, spettert hij met zijn handen in het water. Het contact met het water, lokt heel veel spontane motoriek op. Dat is zo goed voor hem en geweldig om te zien!

Zijn zus ‘prinses’ Andrea is een meisje van 19 jaar dat ook niet kan praten. Ook zij is spastisch en heeft daarnaast epilepsie en recidiverende luchtweginfecties. Als zij je eenmaal vertrouwd (wat met mij inmiddels gelukkig het geval is), kan zij je een beetje duidelijk maken hoe zij zich voelt. Hiervoor moet je wel goed kijken. Soms is het slechts een schokje in haar voet dat aangeeft dat iets pijnlijk is, maar vandaag was de brede glimlach duidelijk: Andrea had het naar haar zin tijdens de therapie! Op de foto is te zien hoe ik haar arm beweeg om deze soepel te houden en haar een positieve bewegingservaring te geven.”

Wij hopen dat Marissa nog heel veel kindertjes kan helpen.

 

 

Dry needling zeer effectief bij (sport)blessures

Fysiotherapeuten Dario van Klaveren, Eric Jan van Daatselaar en Elout Kielman hebben in de afgelopen jaren talloze patiënten met (sport)blessures met behulp van dry needling van hun pijn afgeholpen. Onlangs heeft ook Angela van Smoorenburg zich hierin gespecialiseerd. Met vier specialisten is het bij Fysiofit Den Haag nu mogelijk een nog grotere groep mensen met deze methode te behandelen.

Dry needling

Door middel van een speciale techniek worden zogenaamde triggerpoints in spieren met een droge acupunctuurnaald aangeprikt (er wordt dus geen vloeistof ingespoten), waardoor de spieren snel en langdurig ontspannen. Dit heeft directe pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit van de betrokken spieren en de omliggende gewrichten tot gevolg. Op onze website vindt u meer informatie.

NOC NSF

Ook de NOC NSF benadrukt in een artikel met de titel: “Spierpijn bestrijden met een naaldje?’op sport.nl het belang van dry needling bij de behandeling van sportblessures als zweepslag, hielspoor, scheenbeenklachten, hamstringklachten, een tennis-elleboog, maar ook bij klachten aan de schouders, lage rug en bilspieren.

 

Kinderfysiotherapie op Aruba

Kinderfysiotherapeute Marissa Lake-Hunsel, MSc

Op Aruba komen een aantal specialisaties van fysiotherapie op het gebied van kinderen, waaronder kinderfysiotherapie zelf, niet voor. Toch is dergelijke hulp voor veel kinderen met lichamelijke en/of mentale beperkingen zeer wenselijk. Zo ondervonden ook de ouders van Micky na een ernstig auto-ongeluk waarbij revalidatie van Micky de grootste zorg was.

Micky’s Foundation Aruba – kinderfysiotherapie

Met behulp van Micky’s Foundation, een stichting die in 2014 door de ouders van Micky is opgericht, kan specialistische en intensieve zorg nu gratis en structureel worden aangeboden op Aruba. Specialisten worden elke keer voor 3 maanden ingevlogen om met een aantal jonge patiëntjes te werken. Hierdoor kunnen de kinderen optimaal revalideren.

Fysiofit kinderfysiotherapeute Marissa Lake-Hunsel, MSc.

Ook onze kinderfysiotheapeute Marissa Lake-Hunsel is inmiddels met veel enthousiasme voor 3 maanden naar Aruba afgereisd om daar kinderen te begeleiden. De revalidatie gebeurt in de thuisomgeving van de kinderen, zodat de oefeningen makkelijker zijn toe te passen in het dagelijks leven. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Een mooi initiatief dat ouders en kinderen weer verwachtingen, hoop en een toekomst biedt.

Hydrotherapie voor reumapatiënten

In samenwerking met de Reumapatiëntenvereniging Den Haag, geeft fysiotherapeut Erik van Driel hydrotherapie aan een groep van 4 tot 5 reumapatiënten. Dit vindt elke woensdag van 14.00 tot 15.00 uur plaats in het zwembad van ziekenhuis Bronovo.

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een effectieve beweegtherapie in een zwembad van 34 graden. Wanneer u last heeft van reumatische klachten is het heerlijk om in verwarmd water aangepast te kunnen sporten. U bent gewichtsloos waardoor de gewrichten minder worden belast bij de oefeningen. Hydrotherapie helpt u lichamelijk en geestelijk te ontspannen en zorgt tegelijkertijd voor een verbetering van uw conditie. Kortom: u traint uw spieren en bevordert uw bewegingsmogelijkheden, maar ervaart minder klachten.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik van Driel, erik@fysiofit.com of contact opnemen met mevrouw E.M. van der Hoeven, coordinator hydrotherapie Reumapatienten vereniging Den Haag e.o.

Preventie wielerklachten met CyclingFitCheck

Wielrenners en mountainbikers kampen vaak met knieklachten, rugklachten, achillespeesklachten en nekklachten eventueel met uitstraling naar de armen of handen. Veel van deze klachten zijn het gevolg van een onjuiste fietshouding.

Iris Slappendel komt regelmatig bij Fysiofit voor advies en behandeling

Gelukkig zijn deze blessures te voorkomen.
Bij Fysiofit kun je nu ook terecht voor een CyclingFitCheck om de optimale fietshouding voor jou te bepalen.

De CyclingFitCheck bestaat uit:

 • een bikefittest: bepaling van de biomechanisch optimale fietshouding
 • uitgebreid manueel therapeutisch onderzoek van het bewegingsstelsel
  (wat is de flexibiliteit van de wervelkolom, het bekkentype en de mate van lenigheid?)
 • een krachtmeting van diverse spiergroepen
 • analyse van de metingen
 • zo nodig aanpassing van de fietshouding

Wielrennen; mens en techniek

Juist de combinatie van fine-tuning van de fietshouding in relatie tot jouw fysieke eigenschappen is van groot belang om blessurevrij te kunnen fietsen.

Meting van de kniehoeken

Of je nu amateur of prof bent, deze test is bedoeld voor wielrenners en mountainbikers die het optimale uit hun fiets, uit zichzelf en uit de combinatie daarvan willen halen.

Angela van Smoorenburg

De CyclingFitTest wordt afgenomen door Angela van Smoorenburg van Fysiofit. Angela is manueel therapeute met 20 jaar wielerervaring in het internationale veld
en ruim 15 jaar ervaring als begeleidster van zowel amateur- als profrenners en -ploegen.

One-stop-shop

Mocht je onverhoeds toch een blessure hebben of krijgen, dan kan Angela met haar kennis van wielrenblessures je weer op de fiets helpen. Je kunt bij haar terecht voor fysiotherapie, manuele therapie, dry needling, sportmassages, revalidatietraining en trainingsadviezen. En natuurlijk de CyclingFitCheck

Afspraak

Manueel therapeutisch onderzoek

Wilt u de CyclingFitCheck doen of heeft u een wielerblessure dan kunt u mailen naar info@fysiofit.com of rechtstreeks naar Angela@fysiofit.com

 

Opening Gezondheidscentrum Vaillantplein en Fysiofit Ruijsdaelstraat op dinsdag 21 maart!

Sinds enkele maanden is Fysiofit vestiging Ruijsdaelstraat gevestigd in het prachtig verbouwde Gezondheidscentrum Vaillantplein. Naast Fysiofit zijn er een huisartsenpost en een apothekerspost in het gezondheidscentrum gevestigd.

Opening Gezondheidscentrum en Fysiofit Ruijsdaelstraat

A.s. dinsdag 21 maart, van 16.00 tot 16.45 vindt de opening plaats voor patienten en omwonenden.
U bent van harte welkom!

Graag laten wij u onze prachtige behandelkamers en ruime oefenzaal met de modernste trainingsappartatuur zien. We stellen u graag voor aan onze fysiotherapeuten, fysiotherapeut-specialisten (een manueel therapeut en een geregistreerd bekkenfysiotherapeut) en onze oefentherapeut Mensendieck. Zij kunnen u informtie geven over behandelprocedures en beweegprogrammas.

Betere zorg patienten in de schilderswijk

Door de nauwe samenwerking met huisartsen in de Schilderswijk hopen wij dat de doelmatigheid van de zorg voor de patiënten in de Schilderswijk zal toenemen.

Bereikbaarheid

Voor de bereikbaarheid verwijzen wij u naar Fysiofit Ruijsdaelstraat

Handtherapeute Gwendolyn van Strien spreker en panelvoorzitter internationaal handcongres

Het 13e triennial wereld handcongres vond in oktober van 2016 plaats in Buenos Aires, Argentinie. Gwendolyn van Strien,  vermaard op het gebied van handblessures en handtherapie had er een prominente rol.

Laatste inzichten op het gebied van handtherapie 

Het 5 daagse congres werd bezocht door ruim 2000 chirurgen en 500 handtherapeuten. Naast de gebruikelijke sessies met free papers (clinical papers en basic research papers) waren er ook instructional courses, ronde tafel panels en workshops. Een greep uit de onderwerpen: hand- en pols biomechanica, instabiele polsklachten, flexor peesletsels & extensorpeesletsels, gewrichtsproblemen (arthrose/reuma), pols/hand- en vingerfracturen en dislocaties, compressie neuropathieen (carpaal tunnelsyndroom) en zenuwletsels, Dupuytren (streng bindweefsel in de handpalm).  De sprekerslijst was zeer internationaal georiënteerd met sprekers vanuit alle werelddelen: Europa, Noord- en Zuid-amerika, Azie en Oceania.

Fysiofit is trots op Gwendolyn van Strien als panelvoorzitter en spreker

Fysiofit is er trots op dat onze handtherapeute Gwendolyn van Strien voorzitter was van de paneldiscussie over een nieuwe methode voor de behandeling van strekpezen van de vingers (relative motion) en deelnam aan een paneldiscussie over de problemen die ontstaan bij breuken en peesletsels rond de kleine vingergewrichten. Daarnaast presenteerde  zij een lezing met de nieuwste inzichten over de (niet operatieve) behandeling van klachten van de duimbasis (het CMC gewricht), en een lezing over de wetenschappelijke onderbouwing voor de recente verandering van inzichten omtrent de nabehandeling van de doorgesneden buigpees in de vinger.

Het eerst volgende wereldcongres (2019) zal worden gehouden in Berlijn. Het Europese handcongres is dit voorjaar in Budapest. Ook hier zal Gwendolyn een panel leiden over actief nabehandelen van flexor peesletsels samen met dr Jin Bo Tang uit China.

Voor de geïnteresseerden het integrale verslag van het Hand Care Roundtable Transcrip tijdens het  wereldcongres van de International Federation Of Societies for Surgery of the Hand en de 10e editie van het wereldcongres van de International Federation of Societies for Hand Therapy van 24 oktober tot 28 oktober,  2016, in Buenos Aires, Argentinie.  Dit congres was de ook de viering van het 50 jarige bestaan van de internationale federatie

Hand-Care-Roundtable-Transcript-Final-HS-16

 

Petitie ‘Stop de Behandelindex’

Veel zorgverzekeraars maken in hun contracten gebruik van de behandelindex voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck. De behandelindex geeft aan wat het behandelgemiddelde van de praktijk is ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dit instrument kan echter voor zowel de patiënt, de therapeut als voor de kwaliteit van zorg in het algemeen, nadelige gevolgen hebben.

Fysiotherapeuten, oefentherapeuten en patiënten proberen dit te voorkomen door de petitie ‘Stop de Behandelindex’.

Wat betekent de behandelindex voor u?

In de praktijk betekent het dat u niet de zorg krijgt waarvoor u hebt betaald maar die volgens de therapeut wel nodig is.

Stel een patiënt is aanvullend verzekerd voor 20 behandelingen en de therapeut vindt dat die ook nodig zijn. De behandelindex, opgesteld door de zorgverzekeraar, bepaalt echter een maximum van slechts 10 behandelingen. Dan worden er dus ook maar 10 vergoed, terwijl de patiënt premie betaalt voor zijn aanvullende verzekering die recht geeft op 20 behandelingen.

En dat klopt volgens ons niet.

Petitie ‘Stop de Behandelindex’

Onlangs is de petitie ‘Stop de Behandelindex’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Het is echter belangrijk nog meer stemmen te verzamelen. Bent u ook voor kwalitatief goede fysiotherapie en oefentherapie Mensendieck waar u volgens de  verzekeringspolis voor betaalt?

Lees dan de informatie bij de petitie ‘Stop de Behandelindex’ en teken!