De ziekte van Parkinson is een aandoening van de hersenen, waarbij een deel van de zenuwcellen langzaam afbreekt. De vermindering van de zenuwcellen heeft tot gevolg dat de lichaamsbewegingen veranderen. Het kenmerkende symptoom van de ziekte is de afname van de snelheid van bewegen (= bradykinesie). Soms is er sprake van stijfheid van de ledematen (= rigiditeit), maar ook kan er sprake zijn van bewegingsarmoede (= akinesie). Soms is er een trilling in rust in een hand en/of been zichtbaar (=rusttremor). Een voorovergebogen houding is ook een symptoom.

Parkinsonnet

Onze therapeute Vera van Waegeningh is aangesloten bij Parkinsonnet, het landelijke netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van mensen met de ziekte van Parkinson en parkinsonismen. Dit is goed nieuws voor onze patiënten met Parkinson, want dit betekend niet alleen dat de zorg die wij aanbieden vergoed wordt door de zorgverzekeraar maar ook, dat wij wetenschappelijk bewezen goede zorg leveren (Munneke et al., Lancet Neurology 2009)

Behoud van kwaliteit van leven met Parkinson beweegprogramma

Tijdens een intake bespreken wij de individuele mogelijkheden en behoeftes. De behandeling en begeleiding worden afgestemd op uw situatie en op hoe ver Parkinson zich bij u ontwikkeld heeft. Met name als u problemen ervaart bij dagelijkse bewegingen, zoals lopen, opstaan uit een stoel en omrollen in bed, kunt u veel baat hebben bij therapie. Dat is ook het geval als uw conditie minder wordt of als u nek- schouderklachten heeft, als u vaker valt en geneigd bent om minder te bewegen. Actief blijven heeft een positieve uitwerking op uw klachten en voorkomt nieuwe bijkomende klachten, zoals broze botten, verstopping of problemen met uw hart.

Training heeft een bewezen positieve effect op de kwaliteit van leven met de ziekte van Parkinson. Door middel van functie-, kracht- en balans training werken wij aan uithoudings- en bewegingsvermogen. Cognitieve training wordt door spelletjes en dubbeltaken op een leuke manier in het programma geïntegreerd. Ook het bewaken van voor- en achteruitgang door middel van tests zal regelmatig deel uitmaken van de sessies. Op dit moment is groepstraining mogelijk op maandag en donderdag om 11:30. Dit tijdstip is bewust gekozen, omdat veel mensen met Parkinson in de ochtend/vroege middag beter functioneren en zo het training effect groter is, maar dat kan individueel variëren.

Groepslessen of een-op-een behandeling

Er is de mogelijkheid om te trainen in een groep met andere mensen met Parkinson waar de focus alsnog op de individuele doelen ligt. Soms is er meer aandacht nodig en is een-op-een de betere keuze. Als het oefenen in de thuissituatie voordelen brengt of het niet mogelijk is om naar de praktijk te komen, zijn huisbezoeken ideaal om samen aan het behoud van kracht, conditie en balans te werken.

Mogelijkheden voor groepstraining:
Maandag en donderdag 11:30 – 12:30 Locatie Frankenslag

Mogelijkheden voor individuele begeleiding op de praktijk of thuis:
Locatie Frankenslag: maandag ochtend/ donderdag namiddag
Locatie Theo Mann Bouwmeesterlaan/HDM: woensdag en vrijdag ochtend
Locatie Eisenhowerlaan: Woensdag en vrijdag namiddag

U kunt hiervoor terecht bij de volgende therapeut:

  • Vera van Waegeningh

 

 

 

 

Tegel Parkinson