Kinderfysiotherapie op Aruba

Kinderfysiotherapeute Marissa Lake-Hunsel, MSc

Op Aruba komen een aantal specialisaties van fysiotherapie op het gebied van kinderen, waaronder kinderfysiotherapie zelf, niet voor. Toch is dergelijke hulp voor veel kinderen met lichamelijke en/of mentale beperkingen zeer wenselijk. Zo ondervonden ook de ouders van Micky na een ernstig auto-ongeluk waarbij revalidatie van Micky de grootste zorg was.

Micky’s Foundation Aruba – kinderfysiotherapie

Met behulp van Micky’s Foundation, een stichting die in 2014 door de ouders van Micky is opgericht, kan specialistische en intensieve zorg nu gratis en structureel worden aangeboden op Aruba. Specialisten worden elke keer voor 3 maanden ingevlogen om met een aantal jonge patiëntjes te werken. Hierdoor kunnen de kinderen optimaal revalideren.

Fysiofit kinderfysiotherapeute Marissa Lake-Hunsel, MSc.

Ook onze kinderfysiotheapeute Marissa Lake-Hunsel is inmiddels met veel enthousiasme voor 3 maanden naar Aruba afgereisd om daar kinderen te begeleiden. De revalidatie gebeurt in de thuisomgeving van de kinderen, zodat de oefeningen makkelijker zijn toe te passen in het dagelijks leven. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Een mooi initiatief dat ouders en kinderen weer verwachtingen, hoop en een toekomst biedt.

Hydrotherapie voor reumapatiënten

In samenwerking met de Reumapatiëntenvereniging Den Haag, geeft fysiotherapeut Erik van Driel hydrotherapie aan een groep van 4 tot 5 reumapatiënten. Dit vindt elke woensdag van 14.00 tot 15.00 uur plaats in het zwembad van ziekenhuis Bronovo.

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een effectieve beweegtherapie in een zwembad van 34 graden. Wanneer u last heeft van reumatische klachten is het heerlijk om in verwarmd water aangepast te kunnen sporten. U bent gewichtsloos waardoor de gewrichten minder worden belast bij de oefeningen. Hydrotherapie helpt u lichamelijk en geestelijk te ontspannen en zorgt tegelijkertijd voor een verbetering van uw conditie. Kortom: u traint uw spieren en bevordert uw bewegingsmogelijkheden, maar ervaart minder klachten.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Erik van Driel, erik@fysiofit.com of contact opnemen met mevrouw E.M. van der Hoeven, coordinator hydrotherapie Reumapatienten vereniging Den Haag e.o.

Preventie wielerklachten met CyclingFitCheck

Wielrenners en mountainbikers kampen vaak met knieklachten, rugklachten, achillespeesklachten en nekklachten eventueel met uitstraling naar de armen of handen. Veel van deze klachten zijn het gevolg van een onjuiste fietshouding.

Iris Slappendel komt regelmatig bij Fysiofit voor advies en behandeling

Gelukkig zijn deze blessures te voorkomen.
Bij Fysiofit kun je nu ook terecht voor een CyclingFitCheck om de optimale fietshouding voor jou te bepalen.

De CyclingFitCheck bestaat uit:

  • een bikefittest: bepaling van de biomechanisch optimale fietshouding
  • uitgebreid manueel therapeutisch onderzoek van het bewegingsstelsel
    (wat is de flexibiliteit van de wervelkolom, het bekkentype en de mate van lenigheid?)
  • een krachtmeting van diverse spiergroepen
  • analyse van de metingen
  • zo nodig aanpassing van de fietshouding

Wielrennen; mens en techniek

Juist de combinatie van fine-tuning van de fietshouding in relatie tot jouw fysieke eigenschappen is van groot belang om blessurevrij te kunnen fietsen.

Meting van de kniehoeken

Of je nu amateur of prof bent, deze test is bedoeld voor wielrenners en mountainbikers die het optimale uit hun fiets, uit zichzelf en uit de combinatie daarvan willen halen.

Angela van Smoorenburg

De CyclingFitTest wordt afgenomen door Angela van Smoorenburg van Fysiofit. Angela is manueel therapeute met 20 jaar wielerervaring in het internationale veld
en ruim 15 jaar ervaring als begeleidster van zowel amateur- als profrenners en -ploegen.

One-stop-shop

Mocht je onverhoeds toch een blessure hebben of krijgen, dan kan Angela met haar kennis van wielrenblessures je weer op de fiets helpen. Je kunt bij haar terecht voor fysiotherapie, manuele therapie, dry needling, sportmassages, revalidatietraining en trainingsadviezen. En natuurlijk de CyclingFitCheck

Afspraak

Manueel therapeutisch onderzoek

Wilt u de CyclingFitCheck doen of heeft u een wielerblessure dan kunt u mailen naar info@fysiofit.com of rechtstreeks naar Angela@fysiofit.com

 

Opening Gezondheidscentrum Vaillantplein en Fysiofit Ruijsdaelstraat op dinsdag 21 maart!

Sinds enkele maanden is Fysiofit vestiging Ruijsdaelstraat gevestigd in het prachtig verbouwde Gezondheidscentrum Vaillantplein. Naast Fysiofit zijn er een huisartsenpost en een apothekerspost in het gezondheidscentrum gevestigd.

Opening Gezondheidscentrum en Fysiofit Ruijsdaelstraat

A.s. dinsdag 21 maart, van 16.00 tot 16.45 vindt de opening plaats voor patienten en omwonenden.
U bent van harte welkom!

Graag laten wij u onze prachtige behandelkamers en ruime oefenzaal met de modernste trainingsappartatuur zien. We stellen u graag voor aan onze fysiotherapeuten, fysiotherapeut-specialisten (een manueel therapeut en een geregistreerd bekkenfysiotherapeut) en onze oefentherapeut Mensendieck. Zij kunnen u informtie geven over behandelprocedures en beweegprogrammas.

Betere zorg patienten in de schilderswijk

Door de nauwe samenwerking met huisartsen in de Schilderswijk hopen wij dat de doelmatigheid van de zorg voor de patiënten in de Schilderswijk zal toenemen.

Bereikbaarheid

Voor de bereikbaarheid verwijzen wij u naar Fysiofit Ruijsdaelstraat

Handtherapeute Gwendolyn van Strien spreker en panelvoorzitter internationaal handcongres

Het 13e triennial wereld handcongres vond in oktober van 2016 plaats in Buenos Aires, Argentinie. Gwendolyn van Strien,  vermaard op het gebied van handblessures en handtherapie had er een prominente rol.

Laatste inzichten op het gebied van handtherapie 

Het 5 daagse congres werd bezocht door ruim 2000 chirurgen en 500 handtherapeuten. Naast de gebruikelijke sessies met free papers (clinical papers en basic research papers) waren er ook instructional courses, ronde tafel panels en workshops. Een greep uit de onderwerpen: hand- en pols biomechanica, instabiele polsklachten, flexor peesletsels & extensorpeesletsels, gewrichtsproblemen (arthrose/reuma), pols/hand- en vingerfracturen en dislocaties, compressie neuropathieen (carpaal tunnelsyndroom) en zenuwletsels, Dupuytren (streng bindweefsel in de handpalm).  De sprekerslijst was zeer internationaal georiënteerd met sprekers vanuit alle werelddelen: Europa, Noord- en Zuid-amerika, Azie en Oceania.

Fysiofit is trots op Gwendolyn van Strien als panelvoorzitter en spreker

Fysiofit is er trots op dat onze handtherapeute Gwendolyn van Strien voorzitter was van de paneldiscussie over een nieuwe methode voor de behandeling van strekpezen van de vingers (relative motion) en deelnam aan een paneldiscussie over de problemen die ontstaan bij breuken en peesletsels rond de kleine vingergewrichten. Daarnaast presenteerde  zij een lezing met de nieuwste inzichten over de (niet operatieve) behandeling van klachten van de duimbasis (het CMC gewricht), en een lezing over de wetenschappelijke onderbouwing voor de recente verandering van inzichten omtrent de nabehandeling van de doorgesneden buigpees in de vinger.

Het eerst volgende wereldcongres (2019) zal worden gehouden in Berlijn. Het Europese handcongres is dit voorjaar in Budapest. Ook hier zal Gwendolyn een panel leiden over actief nabehandelen van flexor peesletsels samen met dr Jin Bo Tang uit China.

Voor de geïnteresseerden het integrale verslag van het Hand Care Roundtable Transcrip tijdens het  wereldcongres van de International Federation Of Societies for Surgery of the Hand en de 10e editie van het wereldcongres van de International Federation of Societies for Hand Therapy van 24 oktober tot 28 oktober,  2016, in Buenos Aires, Argentinie.  Dit congres was de ook de viering van het 50 jarige bestaan van de internationale federatie

Hand-Care-Roundtable-Transcript-Final-HS-16

 

Petitie ‘Stop de Behandelindex’

Veel zorgverzekeraars maken in hun contracten gebruik van de behandelindex voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten Mensendieck. De behandelindex geeft aan wat het behandelgemiddelde van de praktijk is ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dit instrument kan echter voor zowel de patiënt, de therapeut als voor de kwaliteit van zorg in het algemeen, nadelige gevolgen hebben.

Fysiotherapeuten, oefentherapeuten en patiënten proberen dit te voorkomen door de petitie ‘Stop de Behandelindex’.

Wat betekent de behandelindex voor u?

In de praktijk betekent het dat u niet de zorg krijgt waarvoor u hebt betaald maar die volgens de therapeut wel nodig is.

Stel een patiënt is aanvullend verzekerd voor 20 behandelingen en de therapeut vindt dat die ook nodig zijn. De behandelindex, opgesteld door de zorgverzekeraar, bepaalt echter een maximum van slechts 10 behandelingen. Dan worden er dus ook maar 10 vergoed, terwijl de patiënt premie betaalt voor zijn aanvullende verzekering die recht geeft op 20 behandelingen.

En dat klopt volgens ons niet.

Petitie ‘Stop de Behandelindex’

Onlangs is de petitie ‘Stop de Behandelindex’ aan de Tweede Kamer aangeboden. Het is echter belangrijk nog meer stemmen te verzamelen. Bent u ook voor kwalitatief goede fysiotherapie en oefentherapie Mensendieck waar u volgens de  verzekeringspolis voor betaalt?

Lees dan de informatie bij de petitie ‘Stop de Behandelindex’ en teken!

 

De behandelindex, nadelig voor patiënt en fysiotherapeut

Veel zorgverzekeraars maken in hun contracten gebruik van de behandelindex voor fysiotherapeuten. De behandelindex geeft aan wat het behandelgemiddelde van de praktijk is ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dit instrument kan echter voor zowel de patiënt, de fysiotherapeut als voor de kwaliteit van zorg in het algemeen nadelige gevolgen hebben.

Aanvullend verzekerd voor 20 behandeling, maar u krijgt er maar 10?!

Stel in de polis van uw aanvullende verzekeringen staat dat de verzekeraar per jaar 20 behandelingen door de fysiotherapeut worden vergoed. In de contracten met de fysiotherapeuten neemt dezelfde zorgverzekeraar echter op dat voor een bepaalde klacht bijvoorbeeld maar 10 behandelingen mogen worden gegeven.
Het gevolg is dat als een fysiotherapeut vindt dat voor het oplossen van de klacht bij een individuele patiënt 20 behandelingen nodig zijn, hij die extra behandelingen niet in rekening mag brengen. Dat de patiënt wel degelijk verzekerd is voor het nodig geachte aantal behandelingen verandert daar niets aan.

Patiënt en fysiotherapeut de dupe

In de praktijk betekent dit dat patiënten niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Ook komt voor dat fysiotherapeuten hun patiënten soms behandelen zonder daarvoor betaald te worden of  doorsturen naar een collega om de behandeling af te maken. Overigens geldt dit ook voor oefentherapeuten Mensendieck.

Behandelindex in het nieuws

De behandelindex is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Wilt u meer weten over de behandelindex, kijk dan naar de volgende uitzending.

http://zorgnu.avrotros.nl/uitzendingen/01-11-2016/de-behandelindex-update/

 

Interactieve workshop voor senioren; woensdag 23 november

Beperk uzelf niet; blijf in beweging

Blijf bewegen! Ervaar het positieve effect voor uw zelfvertrouwen, vergroting van uw zelfredzaamheid en verbetering van kwaliteit van leven.

erik2-recovered-1Voordelen ook voor mensen met een aandoening

Fysiotherapeut Erik van Driel van Fysiofit Den Haag legt tijdens de workshop uit wat de verbeteringen zijn op fysiek en mentaal gebied als u blijft bewegen. Daarnaast gaat hij in op de voordelen van specifieke beweegprogramma’s voor mensen met artrose, COPD, Parkinson of kanker. Tijdens het interactieve gedeelte worden er trainingsoefeningen gedaan om praktische taken uit te voeren.

Actieve levensstijl goed op fysiek en mentaal gebied

Een actieve levensstijl wordt over het algemeen gezien als één van de belangrijkste factoren voor het behoud van zelfredzaamheid op hogere leeftijd en het onafhankelijk uitvoeren van dagelijkse taken, zoals traplopen, het huishouden en boodschappen doen. Vaak wordt gedacht dat de trainbaarheid van senioren minimaal is. . Echter, niets is minder waar. Een goed opgebouwd trainingsprogramma, aangepast aan uw mogelijkheden, heeft een positief effect op kracht, belastbaarheid, pijn, uithoudingsvermogen, lenigheid, stabiliteit, coördinatie en cognitieve functies.

Bent u na het volgen van deze workshop enthousiast geworden?

Fysiofit Den Haag biedt deelnemers, indien gewenst, een vervolg in de vorm van een gratis proefles naar keuze.

Plaats: Evita Lokaal, Van Alkemadelaan 309A, Den Haag
Datum: woensdag 23 november
Tijd: van 11.00 tot ca. 12.15 uur

U kunt zich aanmelden bij: info@evitalokaal.nl / 070 3141606 o.v.v. Lezing Fysiofit

 

Oefentherapie Claudicatio Intermittens / etalagebenen in basisverzekering 2017

Mooi nieuws voor mensen met Claudicatio Intermittens oftewel etalagebenen. Na een intensieve lobby door KNGF en ClaudicatioNet, is fysiotherapie  bij etalagebenen per 2017 in de basisverzekering opgenomen, zo blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting van Minister Schippers van VWS.

Wat is Claudicatio Intermittens?

Claudicatio intermittens betekent letterlijk hinken met tussenpozen. In Nederland is een veel gebruikte term voor deze aandoening “etalagebenen”, omdat mensen tijdens het rusten net doen alsof ze naar etalages kijken. Het is een gevolg van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose) dat hoort bij het ouderdomsproces. Doorbloedingsproblemen kunnen op verschillende manieren tot uiting komen, maar pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel. De plaats waar de patiënt de pijn voelt, zegt meestal iets over de plaats waar de slagader is vernauwd.

Oefentherapie

Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Spreekuur fysiotherapie bij Evita Lokaal

Fysiofit Den Haag zal 2x per maand te vinden zijn bij Evita Lokaal. Wijkbewoners uit het Benoordenhout  kunnen bij klachten aan spieren, pezen of gewrichten zonder afspraak binnenlopen voor deskundig advies. Fysiotherapeuten Jolijn Smulders en Erik van Driel zullen uw klachten screenen, een diagnose stellen en vragen beantwoorden. Dit spreekuur is kosteloos en vrijblijvend.

Wanneer: vanaf dinsdag 6 september om de week
Tijd: van 14.00 tot 15.00 uur

Voor meer informatie en overige spreekuren kijk bij Evita Lokaal 

JolijnErik